22/3 - Borås HC ligger just nu på allsvensk plats

* Ledsen för förseningen. Hade problem med min Internetuppkoppling. *

Kvalserien till Allsvenskan
Väsby IK HK - Borås HC
4-5  (1-3, 0-0, 3-2)

Innan nedsläpp fick vi vittna om att Fredrik Orrsten är sakta men säkert på väg tillbaka, och totalt gjorde han fyra byten i matchen. Matchen i övrigt fick ett oerhört onödigt nervkittlande slut då Väsby hämtade upp 1-5 till 4-5 när bara sekunderna återstod av sista perioden. Trots det lyckades Borås hålla undan och tre nya poäng bringades hem, och laget kan titulera sig som tabelltvåa när fyra matcher återstår av kvalserien.

Borås inleder första perioden i ett rafflande tempo och åker ifrån sina motståndare, som mer eller mindre står och sover istället för att gå till anfall. Väsby fipplar med pucken i egen zon vilket leder till att Gustav Gräsberg till slut kan spela fram till Lennon Eriksson som sätter kvällens första mål, efter ungefärliga fem minuter. Mål nummer två noteras när Anders Eriksson skickar iväg en kort breddpassning till Mikael Hultqvist som överrumplar målvakten Marcus Lundell, och där nätmaskorna famnar pucken. Borås har total kontroll över matchen och låter knappast Väsby få en syl i vädret. Dryga minuten därefter flyger pucken bara ett par centimeter ovanför Marcus Lundells plockhandske och in i mål, signerad Jari Pekka Pajula samt assisterad av Jonas Nilsson. En stark inledning av Borås då Väsby ser ut att ha gått under isen, språkligt talat. Vid 13:51 gör Fredrik Orrsten sitt första byte i numerärt överläge vilket är otroligt roligt att se. När omkring en minut återstår av perioden reducerar Väsby till 1-3 genom ett ganska så lättköpt mål. Borås spelar bra men blir dock något virriga i egen zon ibland.

I andra perioden tar Väsby över matchen allt mer då Borås slutar att åka skridskor och drar på sig ett flertal utvisningar. Vid sex och en halv minut får hemmalaget spela i fem mot tre läge i trettioåtta sekunder, men de lyckas ändå inte att prestera på topp i det överläget. Tempot i denna perioden är inte det allra bästa men Väsby trycker på emellanåt och förmår sig själva att stressa Borås backar till minsta lilla misstag. Runt nio minuter bjuder Anders Skördåker på en indianare som öppnar en jättechans för Väsby framför mål, men turligt nog så bränner bortalaget den chansen. Det spelas dålig hockey men de få målchanserna som dök upp för bådadera lagen täcktes grundligt av burväktarna. Det skall även påpekas att Borås har ett bra försvarsspel trots dåligt spel framåt sett. Perioden slutar alltså mållös.

Den sista akten bjuder på betydligt mer fart än i den föregående perioden och målchanserna dyker upp titt som tätt. När Borås får spela i numerärt överläge sätter Alexander Täng 1-4 målet med ett dragskott från blålinjen, assisterad av Jonas Nilsson. Väsby tillåts att spela in framför mål och få några lägen att reducera på, men bortalaget har ett riktigt bra försvarsspel. Efter 9:26 tar Jonas Nilsson tillfället i akt att utöka Borås ledning till 1-5, då han skjuter ovanför en liggande Marcus Lundell och in i mål. Matchen ser praktiskt taget avgjord ut i denna stund och bortalaget backar hem för att hålla fyramålsledningen perioden ut. Dock börjar Borås att sluta åka skridskor samt att man slappnar av lite för mycket, då Väsby samlar ihop sig och etablerar tryck från kanterna till mitten. Väsby drar på sig en utvsining men kan ändå reducera till 2-5 genom Dennis von Knorrings friläge. När lite mindre än en minut återstår av perioden får Väsby spela med fem man mot tre vilket betyder ett 3-5 mål, genom Eric Örnberg som lägger in pucken bakom Pär Åkerström. Borås ser ut att ha klappat ihop igen och några sekunder därefter skjuts 4-5 målet in likt förbannat. En välbehövlig time-out tas och bortalaget lyckas hålla undan när perioden börjar ticka mot sitt slut även då Väsby har tagit ut sin målvakt. Seger med 4-5 är otroligt härligt men kan också ses som en mindre besvikelse när Väsby tilläts att reducera på löpande band.