Utvisningarna bräckte trepoängaren till en

Allsvenskan
Borås HC - Bofors IK
4-4 (1-1, 1-2, 2-1, 0-0)

Fredagens batalj mellan Borås HC och värmländska Bofors IK visade sig vara jämn. Matchen vändes länge fram och tillbaka, och i tredje akten såg hemmalaget ut att plocka tre pinnar efter att ha gjort 4-3. Två utvisningar senare fick Bofors dock ett jätteövertag och kunde kvittera när blott 19 sekunder återstod av matchen.

Hemmaspelarna såg inte alltför pigga ut i den inledande perioden då fokuseringen inte låg på topp, och till följd av det bommade man den ena passningen efter den andra. Per Fernhall visade att han hade krut under rören och var ytterst nära att inleda målskyttet runt tre minuter. Istället föll turen på Jimmy Lund som i numerärt underläge kunde skicka in pucken bakom Micael Andersson, via Fredrik Enhörning efter 6.21. När halva perioden var spelad tog bortalaget en time-out, vilket bäddade för nya kraftantag och kvitteringen kom inte långt därefter i numerärt överläge. Jens Karlsson som satt utvisad under kvitteringen drog senare även på sig en tiominutare. Ledningen var dock nära att återtas i slutsekunden med Mats Hansson i spetsen.

Drygt två minuter in i andra perioden tog Bofors ledningen efter att Tobias Thermell, helt utan markering, klonkat in pucken trots en kämpande Gustaf Wesslau i målet. Väckarklockan sattes igång och BHC kämpade febrilt efter en kvittering. Patrik Ahlstrand serverades en perfekt pass och hoppet tändes, men slocknade lite smått när skottet träffade målramen. Inte långt därefter stänkte Joakim Persson in sitt premiärmål och en oumbärlig kvittering. En dålig markering renderade sedan i att Kristoffer Näslund kunde spela fram till Johan Larsson som distinkt satte 2-3.

I tredje perioden fick vi se ett helt annat BHC på isen med mycket mer fart under rören, som visade kämparviljan ytterligare. Detta resulterade i att backjätten Anders Skördåker sköt in 3-3 efter 6.36, och två minuter senare kunde också Joakim Persson till slut ge hemmalaget ledningen på ett vackert sätt. BHC försökte hålla i ledningen så länge det gick, men efter Lenny Dowers visit på botbänken och Bofors uttagande av målvakt blev det tungt. Inte nog med att bortalaget fick spela med sex mot fyra, utan Joakim Persson blockerade och drog till sig pucken, vilket gjorde att Bofors fick spela sex mot tre i 57 sekunder. Det blev mycket nervigt och med endast 19 sekunder kvar av perioden lyckades Kristoffer Näslund klämma in kvitteringen.

I förlängningen hände inte speciellt mycket, mer än att Bofors spelade avvaktande samtidigt som BHC klarade det inledande underläget. Enda riktiga målchansen kom vid 4:44 när Anders Eriksson träffade ribban.

Med tanke på att det var första matchen efter uppehållet så får insatsen ses som godkänd, även om killarna kunde ha gett så mycket mer. Tyvärr har man nu börjar dra på sig alldeles för många utvisningar, igen, vilket man förlorar på. Det var dock skönt att se Anders Skördåker tillbaka i försvaret, Per Fernhall som hade bra med fart under rören och som slet ideligen, Patrik Ahlstrand som kämpade, Jimmy Lund som visade vägen i första, Anders Eriksson som smällde på rejält, Fredrik Orrsten som börjar hitta tillbaka till toppformen, Joakim Persson som svarade för två mål, Fredrik Enhörning som levererar grymma passningar samt Simon Hjalmarsson som visade bra med go under sina byten. Årets sista match spelas på söndag mot Almtuna IS.

Domare: Wolmer Edqvist
Skott: 28-28 (9-12, 12-6, 5-8, 2-2)
Utvisningar: BHC 10x2 + 1x10, Bofors 8x2
Publik: 1314

JVM: Sverige - Slovakien

Borås HC - Nyköpings HK

Ni missar väl inte att SVT 24 direktsänder Sveriges match idag mot slovakerna med start 15:55...?
Glöm heller inte att hålla ett extra öga på Joakim Andersson!

Förlust mot Leksand

Allsvenskan
Leksands IF - Borås HC
6-2 (3-0, 1-0, 2-2)

Undrar när man få saker och ting att stämma igen...
Vila väntar härnäst.

Första perioden:
1-0 (00.48) Jens Bergenström (Jesper Ollas, Jan Huokko)
2-0 (07.41) Jan Huokko (Gabriel Karlsson)
3-0 (10.30) Juha Lind (Morten Green, Robert Petrovicky) PP1

Andra perioden:
4-0 (08.44) Pierre-edvoard Bellemare (Roman Vopat, Gabriel Karlsson) PP1

Tredje perioden:
5-0 (02.45) Jan Huokko (Pierre-edvoard Bellemare)
5-1 (03.03) Joakim Andersson (Jens Karlsson, Fredrik Enhörning)
6-1 (03.12) Mikael Karlberg (Jesper Ollas, Jens Bergenström)
6-2 (15.24) Jens Karlsson (Elias Fälth) PP1

Domare: Yosef El-Natour
Skott: 48-18 (15-4, 24-4, 9-9)
Utvisningar: LIF 2x2, BHC 6x2
Publik: 3586

Matchen ikväll är inställd

Hela fredagen blev förstörd..............

Kylsystemet i ishallen är sönder, därav ställs matchen in mot AIK.
Nytt speldatum dyker upp senare. Nytt speldatum: 6/1!

Viljelöst BHC föll mot Nybro (12/12)

Allsvenskan
Nybro Vikings IF - Borås HC
3-0 (1-0, 1-0, 1-0)

Jag har inte haft någon möjlighet att blogga under veckan, men nu så.
Ord är överflödiga i det här läget. Robin Rahm storspelade i kassen,
men oviljan att vinna matchen frambringade en djupdykning...
Som om det vore första gången...

1-0 (08.42) Sebastian Karlsson (Marcus Olsson, Fredrik Näslund)

2-0 (10.59) Fredrik Strid (Henric Gustavsson, Branislav Kvetan)

3-0 (15.01) Marcus Olsson (Fredrik Sandgren, Jarno Honkonen)

9-3 (1-1, 4-1, 4-1)

Det är fruktansvärt svårt att försöka vara opartisk när det hugger i hockeyhjärtat i detta läget.

Ena dagen på topp, andra dagen ligger man på botten och krälar. Det är skrämmande vad fort det kan vända. Nog hade man en chans att vinna, i alla fall om man såg till första perioden, men det är ju 60 minuter som gäller så där brast det. Oskarshamn pressade på hårt i powerplay och Borås var alldeles för offensiva och glömde allt vad defensivt tänkande innebar. Fredrik Enhörning kvitterade vid 16.47 när han rundade kassen och svepte in pucken vid stolpen.

Annars var det simpla mål som hemmalaget fick in. Vid 2-1 målet stod Philip Larsen i vägen för Gustaf Wesslau som inte kunde förmå sig en sidledsförlyttning för blockering. Samma Larsen stod för 4-1 målet när han skulle skicka ut pucken i banan men istället träffade Wesslaus midja, och hemmalagets ledning utökades. Killen fyllde till och med år den dagen så nog sved det lite extra.

Oskarshamn var betydligt hetare än bortalaget, utan tvekan. Man kan dock inte skylla allt på Wesslau som fick arbeta extra mycket. Ett par puckar kunde han allt ha tagit, men får man ingen hjälp av försvaret under hela matchen så går det i kras. Dessutom har han matchats hårt och nu när matcherna är så tätt inpå bör man växla med andramålisen, för en sliten målvakt i buren fungerar inte, även om Wesslau behöver rycka upp sig. Finns inte så mycket att säga om försvaret, för ärligt talat så såg man inte en skymt av det. Vilken djupdykning och vad utkontrade man blev.

Det fanns faktiskt några positiva saker man fick skönja i matchen, om man bortser från förlusten. För Per Fernhall har det börjat lossna då han blev tvåmålsskytt och utsedd till matchens lirare. Anders Eriksson och Peter Kristensson visade hjärta och kämpade och slet hela matchen. Fredrik Enhörning var enligt mig den bästa spelaren och han var även en klippa i boxplay när alla andra vek ner sig.

Vill man vara med bland toppen gäller inget annat än stenhårt arbete och vinst på söndag.

Matchfemmanfyran:
+++++ -
++++ Fredrik Enhörning - Alltid på hugget, lirade friskt och var pålitlig i boxplay.
+++    Peter Kristensson - Tog fram krigarhjärtat och stretade hårt.
++       Per Fernhall - Försökte snygga till siffrorna i alla fall, alltid något.
+          Anders Eriksson - Jobbade på, men är kapabel till betydligt mer.

Äckligt skön seger, BHC!

Allsvenskan
Nyköpings HK - Borås HC
2-4 (0-2, 1-1, 1-1)

Som sagt, överraskningar kommer när man minst anar det. Jag var såååå nervös, men det var tur att jag var riktigt ringrostig gällande tippningen. Man kan ju också lugnt konstatera att födelsedagen blev lyckad! Tre poäng och ett år äldre, fast det förstnämnda känns och syns betydligt mer än det sistnämnda.

Fick för mig att "ta ledigt" från referatskrivandet igår, illa illa.

En viktig nyckel i gårdagens match var spelet i boxplay som var ruskigt bra! Gustaf Wesslau hittade stolparna och spelade riktigt bra, vilket var tur eftersom Nyköping låg på ganska hårt i andra perioden och i slutet av sista. 1-3 målet var dock det mest klockrenaste och snyggaste, då Anders Eriksson fick gummitrissan mitt på klubbladet och satte nätmaskorna i rörelse med en backhand. Övrigt sett så var Borås helt klart det bättre laget på isen, och det slarv som uppstod var förlåtligt, för huvudsaken var att segern roddes i hamn. Jag tyckte mig även se att liiiite fler skott avlossades mot mål - om det nu inte var nätet framför mig som utlöste en inbillning. Tre poäng rikare och en placering bättre, och Borås är med i matchen igen!

Då tas Oskarshamn imorgon med...

Matchfemman:
+++++ Patrik Ahlstrand - Växte sig en storlek större och slet som bara den!
++++   Mats Hansson - Hetaste backen i truppen just nu. Spelade stabilt och grymt bra i boxplay.
+++      Gustaf Wesslau - Trots ett par farliga returer rakt ut i banan var "Wesslan" att lita på där bak.
++         Anders Eriksson - Fick äntligen sätta en strut och spelade prima.
+            Lars Eller - Två mål förlåter indianaren.

Ge mig ytterligare en anledning att fira!

Borås HC - IK Oskarshamn
Uppförsbacke för BHC. Lyckas Mikael Hultqvist & Co äntligen bärga hem tre pinnar ikväll?

Efter förlusten senast mot Växjö Lakers tappade Borås HC en placering, vilket i samma veva underströk att avståndet till det nedre strecket börjat krympa. Nu skiljer endast tre poäng mellan niondeplatsen och näst sista. Ikväll är det dags att ta sig an Nyköpings HK borta i Peabhallen, och för att ha fortsatt häng på en playoff-plats krävs det på allvar att man visar vägen. För att inte glömma; åt rätt håll.

Matchen mot Växjö i söndags resulterade i ett platt fall i tredje perioden, och siffrorna 1-5 sa det mesta. Det är inte första gången man schabblar bort allt i sista perioden - och visst är målsnålheten också rätt så bekant vid det här laget. Många ifrågasatte insatsen och poängterade att en gedigen målskytt saknas i truppen, och det börjar bli brått, för produceringen framåt ser inte speciellt ljust ut.

Nyköping vann däremot sin senaste match borta mot Oskarshamn med 2-4, vilket givetvis ger gott självförtroende inför matchen.

Senast lagen möttes spelades matchen i Borås Ishall och Nyköping stod som segrare med hela 7-2, i en ganska otymplig match där Borås var fruktansvärt passiva. Blotta åsynen av tabellen ger en nervdaller då det inte alls är långt ner till näst sista placeringen. Nyköping ligger på en fjortonde plats och det är ett lag man bör ha bakom sig i serien.

Inför matchen ikväll har Nyköping tre raka hemmavinster och det är naturligtvis en svit de inte vill bryta. De kommer försöka jobba sig till en seger och förhoppningsvis har BHC något att sätta emot. Ett BHC som annars har en mycket tunn backsida för tillfället, då två viktiga pjäser (Alexander Täng och Anders Skördåker) är skadade, plus Fredrik Orrsten. Dessutom vill Frölunda ha tillbaka sin backtalang Philip Larsen, men lyckligtvis låter de honom spela mot Nyköping idag. Simon Gunnelid finns med i truppen denna matchen också. För att vinna matchen krävs det att man sätter sina chanser och jobbar stenhårt i 60 minuter. Lite mer skott mot mål i powerplay skulle inte vara helt fel heller. Förhoppningsvis reser sig spelare som Anders Eriksson, Lenny Dower, Joakim Andersson etc. och stänker in några trissor.

Själv känner jag att en förlust lurar bakom hörnet igen, men pessimistiskt tänkande i hockey har egentligen aldrig varit min starka sida. Kanske har man tillräckligt mycket revanschlusta för att spöa opponenterna ändå. Inte för att jag vill sätta press (fast det kan nog behövas), men det hade varit grymt trevligt om man drog hem tre poäng på min födelsedag. Ses i Nyköping!

Bildspecial: Borås HC - Växjö Lakers (2/12)